Как да стана проджект мениджър или как се става успешен Project Manager?

Публикувано на КатегорииUncategorized

Как да стана проджект мениджър или как се става успешен Project Manager? Това е въпрос, който много хора си задават днес. За да станете успешен project manager обаче трябва да положите известни усилия.

Бърз, удобен и практичен начин е да се запишете в онлайн курса по управление на проекти на Проджект Мениджмънт Академия.

Ще научите страшно много неща от истински ментори. Ще правите и практически задания, от които ще натрупате още много реален опит.

Като алтернатива можете да учите project management и на Английски език в уеб сайта на Business Value-Oriented Principles Ltd – BVOP.org

Натиснете върху снимката на сертификата и си направете профил за 1 мин.

PMP and BVOP Project Management Certification
BVOP Project Management Certification

Преди да направим ревю на BVOP Certified Project Manager програмата нека първо да разгледаме какво точно е BVOP.

BVOP означава няколко неща едновременно. Първо, това е името на сертификационна организация основана в Обединеното Кралство и оперираща в САЩ, Европа и Азия.

Второ, BVOP.org е уеб сайта на организацията. И трето, BVOP означава Business Value-Oriented Principles, което е богата база от знание отнасящо се до съвременни проджект мениджмънт и Agile практики.

BVOP е Agile и мениджмънт методология едновременно. Това учение е създадено през 2018 година и е най-новата проджект мениджмънт и Agile методология в света. Виж още: Как да стана проджект мениджър с истински курс

The Ultimate Guide

BVOP Ultimate Guide е „наръчника” или книгата, в която са публикувани всички теми на знание на организацията. Това е голяма колекция от добри практики, съвети, идеологии и процеси.

BVOP Ultimate Guide съдържа няколко основни глави – Бизнес стойност, Програмен мениджмънт, Проджект Мениджмънт, Продутков мениджмънт, Човешки ресурси и Организационни приоритети.

Бизнес стойност. В тази глава се представят всички важни идеи на BVOP. Описва се контраста между BVOP и други мениджмънт практики като Prince2, PMP на PMI, Scrum и други.

Различното между BVOP и останалите проджект мениджмънт практики и сертификационни програми е, че Business Value-Oriented Principles обхваща много по-голям обхват от теми и проджект мениджмънта е само една малка част от цялото учение.

Програмния мениджмънт е следващата глава с която реално започват по-детайлните идеи и практики. Сертификационната организация налага идеята за обединяването на PMO офиса и програмния мениджмънт като един общ офис. Програмните мениджъри приоритизират проектите и помагат на всички проджект мениджъри. От своя страна, проджект мениджърите помагат на всички останали екипи, работещи по разработката на продукта.

Проджект мениджмънта е следващата логическа дисциплина. Ще забележите, че “Business Value-Oriented Principles Ltd” премахват доста от старите проджект мениджмънт практики и процеси и създават нови отговорности за съвременните Agile-ориентирани професионалисти.

Продуктовия мениджмънт е следващата голяма глава която се отнася не само за разработка на продукти. Желаещите да получат сертификат по управление на проекти трябва да научат и тази секция. Организацията BVOP налага следващата си идея, която гласи че проджект мениджърите трябва да разбират работата на продуктовите мениджъри, и обратно.

Други полезни връзки

PolicyMatters – Business Value-Oriented Project Management (BVOPM) – Review and study by Marta Cooper (May 12, 2019) ISSN: 1941-8280, 1941-8272, ISSN National Centre for the USA, United States. Issued by the Goldman School of Public Policy at the University of California, Berkley

Scrum Time (ISSN 2652-5445) Online serial issued by the Australian ISSN Agency – Top 40 Project Management certifications for 2020 and 2021, Author Ashton Williams (June 3, 2020)

PGOV.org (PROJECT GOVERNANCE) – Best Project Management Certifications for 2020 and 2021, https://pgov.org/projectmanagement/

MMRLS.org (METROWEST MASSACHUSETTS REGIONAL LIBRARY SYSTEM), by Rita Gavelis, August 4, 2020 – BVOP Certified Project Manager Review

Какво е Certified Project Manager

Certified Project Manager е титлата която е принтирана върху сертификатите на професионалистите. Пълното име на титлата всъщност е Business-Value-Oriented Project Manager (BVOPM). Бизнес стойността отново е на фокус дори на сертификатите.

Глобалното разпространение на тази сертификационна програма първо започва в Европа и след това достига бързо САЩ и Азия. Първи издания които писаха за BVOP проджект мениджмънт сертификационна програма са Американската медия CIO.com и PGOV.org които писаха за най-добрите проджект мениджмънт сертификационни програми за 2020.

Сертификационен процес

За да получите BVOP сертификат не е нужно да правите нищо трудно и сложно. Първо ви е нужен акаунт в BVOP.org платформата. Вече обяснихме какво е BVOP Ultimate Guide. Следваща стъпка е да го научите целия и да разгледате точните инструкции, които ще намерите в таблото на своя онлайн акаунт в уеб сайта.

Безплатни изпити

За да имате максимално голям шанс за получаване на сертификат, организацията подарява на всички кандидати и студенти безплатни пробни изпити. По този начин можете да разберете какво точно ще се случва по време на истинския сертификационен изпит. Възползвайте се от всички свои 3 безплатни пробни изпита и научете целия BVOP Ultimate Guide отлично. Това са единствените препоръки и нужни действия за придобиване на тази нова титла.

Реалния изпит

Реалния изпит „изглежда” по абсолютно същия начин като пробните изпити. Нека да разкажем малко повече за него. Ще трябва да отговорите на 60 въпроса. Всеки въпрос ще бъде на екрана ви за не повече от 60 секунди. Ще трябва да изберете един верен отговор. Изпита е напълно онлайн и е само в BVOP.org платформата. Няма други организации, които ви предлагат BVOP сертификационни изпити. Запомнете това.

Срок на валидност на документа

След като успешно вземете вашия сертификационен изпит ще получите автоматично своя сертификат. Потърсете го в секция „Моите Сертификати” в потребителското си табло. Документите са безсрочни и нямат срок на валидност. Вие оставате сертифицирани BVOP експерти завинаги.

Цени на сертификата

BVOP Certified Project Manager изпита струва 130 долара но ако се регистрирате до края на тази година ще получите промо код за остъпка. По този начин ще спестите допълнителни разходи за своето обучение. Много специалисти предпочитат BVOP заради ниската цена. Други предпочитат тази нова Agile методология заради нейната модерна визия и продължават своето обучение с директорските програми които.

Agile Guide

След като знаете вече какво е BVOP Ultimate Guide, нека да обсъдим и BVOP Agile Guide.

Подобно на всичко което описахме, BVOP Agile Guide е книгата която съдържа всички теми и практически знания, които са ви нужни ако искате да получите сертификат за Senior Scrum Master, Certified Product Owner или BVOP Certified Agile Director. Както вече вероятно сте се досетили, Agile Guide книгата включва целия Scrum framework, но организацията добави интересни теми, свързани с Kaizen, Kanban, Lean, MVP и други теми, които всеки съвременен професионалист трябва да знае. Горещо е препоръчително да прочетете и този наръчник.

Скръм мастърите учат проджект мениджмънт

Споменахме Scrum Master сертификати. Добре е да знаете обаче, че за да получите такъв, освен BVOP Agile Guide трябва да научите и проджект мениджмънт главите от първата книга.

Другите сертификационни програми са по-лесни когато вече имате един сертификат

Още едно много хубава особеност на BVOP сертификационните програми е, че когато получите един документ, можете да придобиете вашия следващ лиценз много по-лесно тъй като вече сте научили всички теми. Шансът да придобиете следващата си BVOP диплома скоро след като имате вече една е много по-голям.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *