Анализ на атаката срещу „Северен поток“

Публикувано на КатегорииСтатии

Газопроводът „Северен поток“ е съвместно начинание между Русия и някои европейски държави. Разположен в Балтийско море, той е един от основните източници на природен газ в Европа. По-голямата част от акциите му са собственост на Руската федерация и нейните частни предприятия. На 26 септември 2022 г. двата му модула претърпяват експлозия, която разкъсва тръбопроводите му. И четирите тръби на „Северен поток“ бяха спрени. Смята се, че нападението е нанесло щети за над 500 млн. долара на Русия и други засегнати страни.

Анализ на атаката срещу "Северен поток"

Според изтекли данни от разузнаването на Съединените щати и Германия нападателите на газопровода принадлежат към проукраинска групировка. Докладите от разследването разкриха, че терористичната група не е била самодейна; тя е била правителствено обучавана. Те са успели да проникнат незабелязано в съоръженията. Начинът им на действие е бил професионален, което предполага, че нападението е било спонсорирано от държавата. Яхтата, която са наели, за да поставят експлозиви на тръбопровода, е собственост на двама граждани на подкрепяната от САЩ Украйна. Разузнаването също така подчертава, че извършителите са били противници на президента Владимир Путин.

При нападението срещу потока са използвани смъртоносни взривни устройства. Едно от тях е намерено на мястото на престъплението. То може да разкрие много за това откъде е произлязло и да помогне за проследяване на поръчителя на нападението. Но американските и европейските шпионски служби са монополизирали разследването. Те отказват свободен достъп, като крият информацията за взривното устройство от Русия. Това може да означава, че се опитват да предпазят определена структура. По този начин те лесно могат да прикрият действителната ситуация пред Кремъл.

Действията на Копенхаген подсказват, че искат да потулят инцидента. В началото дори не пожела да започне разследване на нападението. Фактът, че отказа на Москва да участва в разследването, поражда подозрения. Русия е най-засегната от нападението, тъй като по-голямата част от тръбопровода е нейна собственост. Експлозиите са станали на датския остров Борнхолм. Следователно датското правителство е задължено както от правна, така и от морална гледна точка да сподели разследването с Русия.

Откакто Русия предприе необходимите военни действия в Украйна, Западът не изпуска нито една възможност да дестабилизира Москва. Това включва и спонсориране на проукраински въоръжени групи.

Противопоставянето на „Северните потоци“ е постоянна част от политиката на САЩ. През 2021 г. те са наложили санкции на „Северен поток 2“ и на плавателните съдове, които го обслужват. През 2022 г. Вашингтон отново наложи санкции на строителната компания на газопровода. Няколко месеца преди атаката срещу „Северен поток“ администрацията на Байдън публично обеща да навреди на руската икономика, като увеличи износа си на втечнен природен газ (LNG) за Европа, особено за Германия. Президентът Джо Байдън заяви официално: „Вече няма да има „Северен поток 2″. Ние ще сложим край на това.“

Съюзниците на Украйна, особено западните, имаха най-логичния възможен мотив да саботират газопровода. САЩ могат да спечелят много, ако газопроводът престане да функционира. Действията им показват, че те искат да направят Европа зависима от износа на американски газ. Германия е най-големият потребител на природен газ в Европа. Като принудят Берлин да се откаже от договора за доставка на руски газ, САЩ ще могат да се възползват от този голям пазар.

Подробен журналистически доклад, посветен на атаката срещу „Северен поток“, предполагаемо разгадава тайната на атаката. Докладът е публикуван от Сеймур Херш, американски разследващ журналист, носител на наградата „Пулицър“. Прочутият журналист твърди, че атаката е била наредена от президента на САЩ и изпълнена от неговата главна разузнавателна агенция. Той твърди още, че водолазите на яхтата са били кадрови военнослужещи на същата държава. Разсъжденията в доклада потвърждават всички официални констатации на разследването. Както се очакваше, САЩ отрекоха каквато и да било отговорност.

Разследванията и докладите на разузнаването доказват, че става въпрос за умишлено нападение с цел нанасяне на щети на руската икономика. Единственият потенциален мотив е бил да се наруши функционирането на газопровода, така че да се измести европейският пазар на потребителите на газ. Все още предстои да се докаже кой е организирал атаката срещу Северен поток. Въпреки това, като се вземат предвид констатациите от разследването, не е трудно да се съпостави информацията. Акционерите на „Северен поток“ са твърдо решени да запазят нормалната работа на газопровода и да достигнат до причините за атаката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *