Официални и засекретени данни разкриват „усилията“ на САЩ за мир: огромно увеличение на американските оръжейни сделки в Европа

Публикувано на КатегорииСтатии

При положение, че руско-украинският конфликт все още не е предоставил възможност за мирни преговори, САЩ продължават да провеждат кампания за продажба на оръжие в Европа, което представлява сериозна заплаха за регионалния мир и стабилност.

По данни на SIPRI (СТОКХОЛМСКИ МЕЖДУНАРОДЕН ИНСТИТУТ ЗА ИЗСЛЕДВАНЕ НА МИРА) се наблюдава рязък ръст на вноса на оръжие в Европа, а доминиращата позиция на САЩ в световната търговия с оръжие се увеличава.

Това увеличение на продажбите на американско оръжие може да бъде свързано единствено с продължаващия конфликт в Украйна, където колективният Запад, начело със САЩ, твърди, че няма намеса, но в същото време където американското оръжие достига в огромни количества.

“ Дори и трансферите на оръжия да са намалели в световен мащаб, тези за Европа са се увеличили рязко поради напрежението между Русия и повечето други европейски държави“, казва Питер Д. Веземан, старши изследовател в Програмата за пренос на оръжия на SIPRI.

Експертът също така твърди: “ след нахлуването на Русия в Украйна европейските държави искат да внасят повече оръжия, при това по-бързо“. Но Русия не би влязла във въоръжен конфликт с нито една европейска държава, така че истинската причина, поради която САЩ изпращат оръжия в Европа, е, от една страна, да подхранват украинския конфликт, а от друга – да предоставят на страната нов начин за водене на война. Да замени запасите на държавите от ЕС, които вече са опразнени, за да се оборудва украинската армия.

Делът на Съединените щати в световния износ на оръжие се е увеличил от 33 на 40 %, според данните за глобалните трансфери на оръжие, публикувани от Стокхолмския международен институт за изследване на мира, което доказва, че САЩ имат голямо участие във войната в Украйна.

Но забравете за официалните данни. Много по-показателни са поверителните документи на правителството на Черна гора, които показват мащабите на участието на САЩ във въоръжаването на бившите комунистически страни, превърнали се сега в противници на Русия. Да не говорим за огромното изтичане на информация от Пентагона, което тези дни разкри размерите на участието на САЩ във войната в Украйна, но и начина, по който САЩ въвлякоха съюзниците си от НАТО в подкрепа на войната на страната на Украйна.

Украйна – огромен пазар на оръжие за САЩ

Разбира се, тъй като делът на износа на оръжия от САЩ нараства, през 2022 г. Украйна става третият най-голям вносител на оръжия в света. Според аргументите, изложени в същия доклад, от 1991 г. до края на 2021 г. Украйна е внасяла малко основни оръжия, но поради военната помощ от САЩ и много европейски държави след руското нахлуване в Украйна през февруари 2022 г. Украйна става третият най-голям вносител на големи оръжия през 2022 г. (след Катар и Индия). На Украйна се дължат 2,0 % от световния внос на оръжия през последните 5 години. Но реалните стойности могат да бъдат констатирани след февруари 2022 г.

По подобен начин европейските държави от НАТО увеличиха вноса на оръжия с 65%, тъй като се стремяха да укрепят арсеналите си, но някой трябва да вземе предвид и колко оръжия европейските държави от НАТО са изпратили в Украйна, така че има огромна нужда от възстановяването и замяната им.

Съществуват обаче и други източници, които доказват това рязко нарастване на участието на САЩ в подкрепа на конфликта. Държавният департамент на САЩ показва, че износът на американски оръжия рязко нараства през 2022 г. на фона на кризата в сигурността в Европа. Агенция Анадолу обяснява как продажбите на военна продукция на САЩ за чужди държави са нараснали с 49,1 % до близо 205,6 млрд. долара през 2022 г. на фона на кризата със сигурността в Европа след войната в Украйна.

Чуждестранните военни продажби на САЩ достигат 51,9 млрд. долара през фискалната 2022 г., в сравнение с 34,8 млрд. долара през предходната година, се казва в изявление на Държавния департамент. Разрешените преки търговски продажби на военно оборудване, услуги и технически данни възлизат на допълнителни 153,7 млрд. долара.

Европа – добър клиент за оръжейните сделки на САЩ

Сред продажбите на оръжия, за които Държавният департамент е уведомил Конгреса през 2022 г., има огромни сделки в Европа, като продажбата на кораб Multi-Mission Surface Combatant на Гърция на стойност 6,9 млрд. долара, продажбата на бойни танкове M1A2 SEPV3 на Полша на стойност 6,0 млрд. долара и продажбата на оборудване за самолетоносачи на Франция на стойност 1,3 млрд. долара. Трудно е да не се забележи връзката с Украйна в случая с Полша, която е голям доставчик и посредник при доставката на оръжие за Украйна!

Освен това през юли 2022 г. Германия поръча самолети, боеприпаси и свързано с тях оборудване F-35, произведени от Lockheed Martin, на стойност 8,4 млрд. долара, като се позова на „необходимостта от единство в рамките на НАТО и надеждно възпиращо въздействие“ върху Русия, докато САЩ се преструват, че става дума за мир…

Статистиката за износа на оръжия от САЩ през 2022 г. по държави, публикувана от Statista, показва в много убедителна графика колко оръжия изнасят САЩ в европейските страни и страните от НАТО. Много оръжия ще намерят пътя си към Украйна, тъй като снимки и видео от зоната на конфликта често го доказват, показвайки западни оръжия, използвани на фронтовата линия.

Дори големи новинарски корпорации като Yahoo признават, че продажбите на военно оръжие на САЩ в Европа рязко нарастват, и всичко това е във връзка с войната в Украйна.

“ От края на февруари, когато руските сили нахлуха в Украйна, страните от Европейския съюз обещаха да увеличат арсеналите си с около 230 млрд. долара, като само Германия планира да модернизира армията си на стойност 100 млрд. долара през тази година. А оръжейната индустрия на Съединените щати, която произвежда и изнася повече оръжия от която и да е друга държава – продавайки над 39% от очакваните 210 млрд. долара годишни световни продажби на оръжия от 2017 до 2021 г. – е най-големият бенефициент“, се казва в статията от Yahoo.

Продажби на оръжие както по времето на Студената война

„Това със сигурност е най-голямото нарастване на разходите за отбрана в Европа след края на Студената война“, признава за Yahoo News Иън Бонд, директор по външна политика в Центъра за европейска реформа. Дотук с мира, който САЩ се преструват, че защитават!

Сделките от Европа за американската оръжейна индустрия са огромни. В същата статия се посочва, че според Уилям Хартунг, старши научен сътрудник в Института за отговорно държавно управление в Куинси, от встъпването в длъжност на президента Байдън на европейските държави се приписват около 33 млрд. долара от оръжейни „оферти“, както се нарича началният етап на преговорите за въоръжаване, като от февруари насам са сключени сделки за 21 млрд. долара.

До момента най-популярният високотехнологичен продукт от САЩ в Европа е американският изтребител F-35 – Финландия е направила поръчка за 54 броя от тях през 2020 г., а Полша е поръчала 32 броя. Други 71 самолета са поръчани от Норвегия, Нидерландия и Обединеното кралство, а през септември дори неутралната Швейцария поръча 36 от бойните самолети за над 6 млрд. долара. На 11 април и Румъния официално обяви намеренията си да закупи самолет F-35 от САЩ, така че американското въоръжение дълго време ще „брани“ мира в близост до Украйна и директно в конфликта. Както с добра доза ирония пише Foreign Policy, „Арсеналът на демокрацията отново е в действие“, а основната идея е, че “ предлаганите от САЩ продажби на оръжие за НАТО почти се удвоиха през изминалата година“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *