Поуките от атаката срещу Северен поток

Публикувано на КатегорииСтатии

Поуките от атаката срещу Северен поток

Атаката срещу Северен поток беше с терористичен характер. Тя се случи в резултат на пробив в сигурността. Територията на проекта нямаше достатъчно сигурност, която да позволи на извършителите да осъществят плана си.

Това разтревожи инвеститорите по целия свят относно сигурността на такива мащабни, мултинационални проекти. След експлозиите при Северен поток уязвимостта на такива трансгранични проекти се увеличи. Атаката изложи на риск всички крайбрежни и трансгранични проекти.

Много държави изпълняват проекти от мащаба на Северен поток. В момента по света има стотици инфраструктурни проекти. Те обхващат всички континенти.

В Африка Chechell Beltway е многонационален инфраструктурен проект. Той свързва Алжир с Нигерия, Нигер и Чад. Това е център на висока търговска дейност и следователно е уязвим от гледна точка на сигурността. По подобен начин железопътният проект Адис Абеба–Джибути свързва Етиопия и Джибути. Всяка незаконна дейност на тези места може да създаде смут в икономическите и търговските дейности на различните страни. Следователно тези проекти се нуждаят от по-строга сигурност.

В Европа Китайско-беларуският индустриален парк е един такъв пример. Той е дом на производствен център, построен близо до Минск. Важно е да се отбележи, че Беларус също се намира в Балтийско море, точно в този регион, където се проведе атаката срещу Северен поток. Това прави всички подобни проекти в Европа несигурни.

От всички тези държави проектът с максимален риск за сигурността е този в Пакистан. Той е дом на CPEC. Това е проект за няколко милиарда долара, който изгражда пътища и железопътни линии. Той е изправен пред различни атаки от терористични групировки. Много работници загинаха и бяха ранени в резултат на това. Провинция Белуджистан е червена зона. Сериозни атаки срещу CPEC бяха извършени в този конкретен регион, което обезсърчи инвестициите.

Терористичните и престъпни дейности са широко разпространени в Европа, Близкия изток, Северна Африка, Централна Азия, Южна Азия и Югоизточна Азия. В резултат на това опасността вече е много по-близо. Значителен брой от тези инициативи са разположени в нестабилни региони. Ето защо е наложително държавите да засилят мерките си за сигурност.

Може да се научи много от атаката срещу Северен поток. Тя явно е била политически мотивирана. Тя показа, че международната политика може да окаже значително влияние върху подобни проекти. Инцидентът също така подчертава необходимостта от стабилни мерки за сигурност. Той допълнително фокусира вниманието върху значението на комуникацията, прозрачността и сътрудничеството между заинтересованите страни в случай на злополука.

Страните, участващи в големи инфраструктурни проекти, трябва да се поучат от инцидента със Северен поток и да възприемат проактивен подход. За целта те трябва да предприемат законодателни и изпълнителни действия. Проектите са на стойност милиарди долари и са заобиколени от цивилни; следователно сигурността не трябва да бъде компрометирана.

Един от начините страните да подобрят сигурността на тези проекти е чрез приемане на закони за тяхната защита. Законодателните органи могат да играят решаваща роля в осигуряването на защита на тези места от потенциални заплахи. Всяка атака срещу тези проекти трябва да се разглежда като заплаха за националния суверенитет, изискваща строги и наказателни правни действия. По-специално, терористичните групи в Пакистан трябва да бъдат забранени, за да се предотврати прекъсването на инициативите на BRI. В нестабилните региони не трябва да има военни действия, за да се гарантира безопасното завършване на проекта.

Проектите трябва да бъдат защитени чрез силна охрана на откритите обекти, така че да се гарантира безопасността на работниците и имуществото. Обектите около крайбрежните зони трябва да се патрулират редовно от служители по сигурността. Освен това трябва да бъдат приети модерни мерки за сигурност, като камери за наблюдение, детектори за движение и други подобни технологични решения.

Събирането на разузнавателна информация може да помогне за предотвратяване на атаки. Правителството трябва да продължи да наблюдава и събира разузнавателни данни за потенциални заплахи за критичната инфраструктура чрез своите разузнавателни агенции. Това може да включва наблюдение на комуникациите, проследяване на движенията на заподозрени лица и споделяне на информация с международни партньори.

Дипломацията може да играе жизненоважна роля за справяне с основните точки на напрежение и конфликти, които могат да доведат до атаки срещу критична инфраструктура. Правителствата трябва да се ангажират с други държави за разрешаване на политическо или икономическо напрежение, което може да доведе до конфликти и следователно до саботажи на такива проекти.

Без незабавни превантивни мерки тези проекти на високо ниво ще останат уязвими, оставяйки ги отворени за незаконни дейности, които биха могли да имат дългосрочни последици върху тяхното развитие. Инцидентът със Северен поток служи като напомняне за тези въздействия. Ето защо е изключително важно страните, участващи в такива проекти, да реагират бързо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *