Монтиране на дънна платка

Монтиране на дънна платка с описание в лесни стъпки. Преди да монтираме дънната платка в кутията, трябва да поставим задната планка на кутията, където са отворите за изходите на дъното. Тази планка има изрязани отвори за всеки един от конекторите, излизащи от дънната платка, тези, към които се свързват клавиатура, мишка, мрежовия кабел и т.н.

Дънни платки

Следва поставянето на дънната платка така, че отворите за захващане с винтове да попаднат върху повдигащите елементи, предвидени за целта. При поставяне на платката изходящите портове трябва да застанат на място в отворите, предвидени за целта на задната планка.

Поставяме последователно по един винт в четирите края на дъното и завиваме всеки един внимателно и не съвсем до край, така че платката да не е много здраво захваната.

Поставяме и останалите винтове и завиваме по същия начин, започваме да затягаме един по един здраво всичките винтове. По този начи се получава оптимално захващане на дъното, без то да бъде изкривявано или да се упражнява натиск върху него.

Следва включване на захранването на дъното. Първо се включват двата кабела със сини накрайници, тъй като те са в най – отдалечената част и осигуряват основното захранване на дънната платка и компонентите, инсталирани в нея.

Следват кабелите с черни конектори, които осигуряват захранващите конектори за твърдия диск, оптичното устройство, флопито и т.н. двата последни 6-пинови червени конектора са подвидени за допълнително захранване на мощни PCI Express видеокарти от по – висок клас (консумиращи повече от 75 W електроенергия).

След като сме монтирали успешно дънната платка в кутията на компютъра следва инсталацията на останалите елементи.

Монтиране на Процесор:

Преди да сложим процесора в дънните платки, трябва да се погрижим за охлаждането му. За целта трябва да намажем с термопаста тази част на процесора, която се допира до радиатора.

Термопастата, която се нанася върху процесора, повишава топлообмена и по този начин подобрява охлаждането.

Отваряме лостчето, което улеснява поставянето на процесора. След това внимателно поставяме процесора в неговия слот. Следва затваряне на лостчето и процесорът е монтиран. Следва монтаж на охладителя и включване на вентилатора на охладителя към дънната платка.

Монтиране на Памет:

При поставяне на RAM паметта на компютъра следва да се внимава да не се обърне платката. При съвременните системи е препоръчително паметта да се инсталира на двойки модули с еднакъв размер (2х512 MB, 2х1GB, 4х1GB, 4х4GB…), за да може да се използва двуканален достъп до нея. 128-битовият достъп до паметта осигурява по-висока производителност на системата, но води и до някои специфични изисквания.

При поставянето на модула памет в слота, предвиден за целта, трябва внимателно да съблюдаваме зъбчето на платката да съвпадне с издатината на самия слот.

Това е специален ограничител, който има за цел да попречи на потребителя да инсталира неправилно паметта (да я постави наобратно). Положението на издатината в слота е различно при DDR, DDR2, DDR3 и DDR4 базираните системи, така че няма как да сложим несъвместима памет по невнимание или неразбиране.

За да инсталираме два модула от по 1GB всеки в конфигурация с двуканален достъп трябва да поставим платките с памет през един слот в два еднакво оцветени такива. По принцип слотовете с еднакви цветове индикират, че поставянето на паметта в тях ще доведе до използването на 128-битов режим на достъп.

Монтиране на Видео карта:

Слотовете за PCI-E видеокартата също имат ограничители, х16 слота е най-дългият и ако дъното има повече от един такъв слот е препоръчително  видеокартата да се инсталира в маркирания като първи PCI-E х16 слот. Включва се конектора за допълнително захранване към видеокартата, ако тя използва такъв.

Невключването му води до нестартиране на системата или до получаване на съобщение да го включим преди да продължим работа с компютъра. При всички положения най-добре е да го включим още при инсталацията на видеокартата.

Най-важният компонент в персоналния компютър в вашата дънна платка

Дънната платка е един от най-важните компоненти в персоналния компютър. От нея в голяма степен зависят бързодействието, надежността, стабилността на работа на системата, възможността за разширение и поставяне на по-нови компоненти. Затова избора на дънна платка е от съществено значение.

Това е и основната причина да отделяме малко по-голям бюдежет, когато сменяме дънна платка. Всичко останало може да добавим и купим на по-късен етап. Когато дънната ни платка е по-надежна и качествена това повишава времето, през което ще използваме персоналния си компютър!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *